Sistemes i DevOps

Què és MariaDB?

MariaDB és un sistema de base de dades que prové de MySQL, però amb llicència GPL, desenvolupat per Michael Widenius, fundador de MySQL i la comunitat de desenvolupadors de software lliure.

Gerard Auladell
Gerard Auladell

desembre 23, 2016

Què m'aporta MariaDB?

Com hem comentat anteriorment, MariaDB es tracta d'una "substituta" de MySQL 5.1 que corre sota una llicència GPL. Per tant, incorpora totes les millores de la versió de MySQL en la que es trobi i a més a més inclou diferents millores:

 • Incorpora nous motors d'emmagatzament molt més eficients que són Aria i XtraDB, els quals han estat desenvolupats per ser els substituts de MyISAM i InnoDB respectivament. Aquests permeten executar consultes més complexes i emmagatzemar-les en cau i no en disc dur.
 • A part d'incloure els substituts de MyISAM i InnoDB també incorpora nous motors d'emmagatzament:
  • FederatedX : Reemplaça a Federated que incorpora MySQL.
  • OQGRAPH: Ens permet que el nostre sistema de base de dades suporti l'ús de jerarquies d'estructures i graphs complexes.
  • SphinxSE : Ens permet utilitzar searchd sota Sphinx per permetre cerques de text.
  • Cassandra Storage Engine: Ens permet accedir a un cluster de dades. Cal destacar que per defecte no ve instal·lat i haurà d'activar-se per separat.
 • Tambié incorpora millores de rendiment i versions de seguretat més ràpides i més transparents.
 • Es de codi lliure i compta amb el suport de la comunitat de desenvolupadors, però també compta amb el suport d'Oracle.

Aquestes són alguns dels avantatges que podeu consultar a la web oficial de MariaDB per consultar la llista de canvis.

Hauria de canviar a MariaDB?

Desafortunadament no és una pregunta que nosaltres podem respondre, però donat que es tracta d'una millora de MySQL i inclou moltes funcionalitats i utilitats noves considerem que és una bona opció a tenir en compte a l'hora d'iniciar nous projectes.

En cas de tenir un projecte ja iniciat, són pocs els casos d'incompatibilitat. Per tant, podria ser una opció a considerar el canviar de MySQL a MariaDB segons el projecte.

Comparteix aquest article

Articles Relacionats

Sistemes i DevOps

març 16, 2020

Git útils

En aquest post explicaré consells per treure el màxim partit del temps quan treballeu en un projecte...

Victor Auyanet