Estratègia Digital

Com funciona l'algoritme de Google?

L'algoritme de Google és l'encarregat de decidir en quina posició surt una pàgina web en les pàgines de resultats de motors de cerca de Google (les SERPS, motor de cerca Result Pages). És a dir, decideix si surts en primera o segona posició, o en segona o tercera pàgina.

Com funciona l'algoritme de Google?

Què és un algoritme de motor de cerca i com funciona?

L'algoritme és la lògica sobre la qual es basa un procés per resoldre un problema.

En el cas dels motors de cerca de Google, compta amb una IA que resol el problema de trobar les webs més rellevants per a una cerca o grup de paraules clau.

L'algoritme tracta de buscar, classificar i ordenar els resultats més rellevants en base a les cerques.

L'algoritme de el motor de cerca de Google té als professionals de màrqueting i de posicionament SEO acostumats a continus canvis i actualitzacions.

Canvis que afecten a tots els que tenen una pàgina web i volen tenir visibilitat.

Per què canvia l'algoritme de Google?

L'algoritme de Google canvia per oferir la millor experiència als usuaris. Els seus constants canvis no són perquè sí. Ho fa, sobretot, per les següents 3 raons:

  • Adaptació als usuaris: el principal objectiu de Google és donar rapidesa a les cerques. Cada vegada té més en compte factors com la usabilitat en dispositius mòbils i per veu.
  • Filtra els resultats: Google lliura una lluita entre el que considera "spam" o "black hat SEO" i els resultats que ho mereixen, o que donen resposta a les recerques o qüestions dels usuaris.
  • Innovació: Google és el motor de cerca que es manté al capdamunt de podi, i cada dia es realitzen uns 500 milions de recerques diàries noves a través del seu cercador.

Per mantenir-se en el número u, Google ha de ser innovador, i això afecta els seus algoritmes.

Més a fons: Robots de Google

Fins on es coneix, Google compta amb nombrosos bots (programari en continu funcionament) que analitzen diferents factors de les pàgines web. Aquests són els més coneguts:

  • Panda: Bot centrat en classificar pàgines web en funció de la seva qualitat de continguts, avaluant si els visitants queden satisfets amb el resultat de cerca.
  • Penguin: Aquest altre Bot es centra a analitzar els enllaços de les pàgines web, degradant els enllaços artificials i penalitzant les pàgines web que fan males pràctiques de posicionament SEO.
  • Hommingbird: Aquest Bot es centra en l'experiència de l'usuari a l'hora d'avaluar la satisfacció el mateix un cop mostrats els resultats de cerca. No treballa només en aquesta àrea de l'experiència d'usuari.
  • Mobile-friendly: Bot relativament recent que es centra en valorar les pàgines en funció de si són responsives, és a dir, si s'adapten a qualsevol mitjà (pc / tablet / mòbil).

Encara que òbviament hi ha molts més que no coneixem i mesuren diferents aspectes de les nostres pàgines web. Sorprès? Al meu entendre Google serà la primera empresa del món en crear IA, així que podem esperar-ho tot.

Darrera actualització de l'algoritme de Google

Una de les actualitzacions més importants, ja que ha mogut absolutament tot. Generalment es fa a al final del primer trimestre, però atès el caos que ha provocat el coronavirus, en aquesta ocasió s'ha demorat una mica més. Aquesta actualització va ser llançada el 4 de maig de l'any 2020.

Google confirma de forma oficial una nova actualització de nucli de la seva algoritme, una actualització important, ja que només anuncia de manera oficial les que saben que tindran una gran repercussió en les serps.

Així ho anunciava Google en el seu compte de Twitter:

¿Cómo funciona el algoritmo de Google?

Moltes altres eines com SEMrush Sensor també ens confirma que es tracta d'una actualització molt forta.

¿Cómo funciona el algoritmo de Google?

La implementació de la modificació s'expandirà a l'almenys durant les pròximes dues setmanes, per la qual cosa és molt probable que si encara no has notat canvis en els teus llocs, els notis en breu. Tot i això, recorda que passat aquest temps, es faran ajustos per corregir petits errors, com es fa sempre, de manera que encara que tinguis pèrdues, pot ser que recuperis posteriorment aquest trànsit.

A qui afecta més aquesta actualització?

En aquest cas s'està castigant, i molt, a les webs que d'alguna manera han volgut lucrar-se amb informació sobre salut (Covid19), oferint notícies de poca o mala qualitat, sense ser una font fiable.

A banda, s'han modificat moltes mètriques a nivell central que fan que absolutament tots els llocs estiguin patint un gran ball en les seves mètriques. Només ens queda seguir fent les coses bé i observar amb el pas dels mesos, en què s'ha centrat Google en aquesta ocasió per valorar millor o pitjor els nostres llocs.

Comparteix aquest article

Articles Relacionats